Δεν κάνουμε το χατίρι του Ερντογάν

Κατανοώ ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας έχουν αγανακτήσει, και δικαίως, με την τουρκική επιθετικότητα. Κατανοώ ότι τα νεύρα όλων μας έχουν σμπαραλιάσει με την τακτική Ερντογάν. Κατανοώ ότι κάποιοι μπορεί να αισθάνονται μια μικρή εθνική ταπείνωση από την τουρκική στάση. Δεν ισχύει. Η Ελλάδα δεν ταπεινώνεται. Η Ελλάδα δεν απειλείται. Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει. Γιαυτό σε περιόδους δύσκολες, όπως η σημερινή, πρέπει να δείξουμε την ανάλογη υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Και πάνω απ’ όλα ψυχραιμία

Οφείλω μια απάντηση σε όσους μου στέλνουν οργισμένα μηνύματα, μου ζητούν ούτε λίγο ούτε πολύ να κηρύξει η κυβέρνηση πόλεμο στον Ερντογάν και μου γράφουν απιθανότητες και υπερβολές, καθήμενοι στον καναπέ του σαλονιού τους ή στην ξαπλώστρα στην παραλία, από το χώρο των διακοπών τους. Σε όλους αυτούς που εν μια νυκτί μεταβλήθηκαν από λοιμωξιολόγοι σε διεθνολόγους κι ειδικούς, δήθεν, του διεθνούς δικαίου ενώ δεν γνωρίζουν καν βασικές του έννοιες. Η χώρα λοιπόν βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Ίσως την κρισιμότερη τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1974. Αυτό σημαίνει πως όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να προσεγγίζουμε τις δύσκολες αυτές οι καταστάσεις με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ψυχραιμία. Όπως πράττουν για λογαριασμό μας ή κυβέρνηση και οι ένοπλες δυνάμεις μας. Υπερβολές, κραυγές, φωνές «να σκίσουμε τους Τούρκους, να τους πνίξουμε, να τους βυθίσουμε» κοκ, όχι μόνο δεν είναι χρήσιμες αλλά υπονομεύουν τα εθνικά συμφέροντα. Και μάλιστα από την ασφάλεια του καναπέ και του καφενείου, όπου βρίσκονται οι «πολεμιστές της καρέκλας».

Τα πράγματα είναι δύσκολα και σύνθετα. Το Oruc Reis, με τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία της Τουρκίας, δεν βρίσκεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα και δεν παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία. Βρίσκεται σε διεθνή ύδατα υπεράνω της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Άλλο πράγμα τα χωρικά ύδατα άλλο η υφαλοκρηπίδα, που αναφέρεται σε κυριαρχικά δικαιώματα στον όποιον υποθαλάσσιο πλούτο. Οσο τα τουρκικά πλοία πλέουν δίχως να επιχειρούν σεισμικές έρευνες, δεν παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και δεν θίγουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ούτε «γκριζάρουν» την περιοχή, όπως ανοήτως κάποιοι επισημαίνουν. Άλλωστε η διαρκής προειδοποίηση από τα ελληνικά πλοία προς τους Τούρκους ότι βρίσκεστε υπεράνω της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πρέπει να αποχωρήσετε, έχει κι αυτόν τον χαρακτήρα.

Οι Τούρκοι θα ξεπεράσουν τις «κόκκινες γραμμές» και θα θίξουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μόνο εάν κι εφόσον αρχίσουν σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Τότε η Ελλάδα θα απαντήσει όπως αρμόζει κι όπως επιτρέπει και το Διεθνές Δίκαιο. Δηλαδή με την χρήση έννομης βίας. Μέχρι τότε η κυβέρνηση κινητοποιεί την διεθνή κοινότητα, εξασφαλίζει διεθνείς συμμαχίες και περιορίζει την τουρκική επιθετικότητα. Με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και σοβαρότητα. Όπως αρμόζει σε μια υπεύθυνη χώρα, με την ανάλογη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, που γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα, την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Όλα τα άλλα είναι λόγια του καφενείου, που δεν έχουν θέση στην σημερινή εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα για την πατρίδα μας, που ουδείς δικαιούται να υπονομεύει! Οι κραυγές για πόλεμο μπορεί να κάνουν μεγαλύτερο κακό στην πατρίδα, ακόμα κι από την ίδια την τουρκική απειλή. Εκτιμώ μάλιστα πως το παιχνίδι του Ερντογάν είναι αυτό ακριβώς. Παίζει με τα νεύρα μας. Επιδιώκει να προκαλέσει την Ελλάδα να χτυπήσει πρώτη για να ισχυριστεί μετά ότι εμείς βρισκόμαστε εν αδίκω και να δημιουργήσει σκόπιμη αμφισβήτηση για την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Και να υποχρεωθούμε να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που θα ήταν καταστροφικό για τα ελληνικά συμφέροντα. Αυτό το χατίρι δεν θα του κάνουμε.

Πηγή: http://marketnews.gr/article/2520347/den-kanoume-to-xatiri-tou-erdogan