Επιτροπή Απολογισμού του Κράτους 02/07/2020

Παρέμβασή μου την 02/07/2020 στην συνεδρίαση της Επιτροπής Απολογισμού του Κράτους.
Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να συγχαρώ την ΕΛΣΤΑΤ, που κατόρθωσε να αναστρέψει μια πολύ κακή εικόνα, που υπήρχε πανευρωπαϊκά για τις ελληνικές στατιστικές και τα Greek Statistics.
Για το πρώτο εξάμηνο, ήμασταν προετοιμασμένοι, δεν θα είναι τόσο μεγάλη η ύφεση. Το θέμα είναι τι θα γίνει από δω και πέρα. Και κυρίως, γιατί έχει να κάνει με έναν παράγοντα, που στην Ελλάδα, είναι πάρα πολύ σημαντικός, που είναι ο τουρισμός.
Η ύφεση, δε λέει πολλά πράγματα στον πραγματικό κόσμο. Τα νούμερα δεν λένε πολλά πράγματα. Σημασία έχει, ο άλλος έχει δουλειά; Δηλαδή, για παράδειγμα, τι επίπτωση θα έχει στην εργασία των ανθρώπων. Πάρα πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό εποχικά, ή έκτακτα, που δεν καταγράφονται πολλές φορές, σήμερα την έχασαν αυτή τη δουλειά.
Το ζητούμενο είναι να καταγράψουμε την επίπτωση στην ανεργία, την οποία, θεωρώ, πως θα είναι το κορυφαίο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε από τον Οκτώβριο και έπειτα, την πραγματική επίπτωση στην ανεργία, όχι την θεωρητική και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και το ποσοστό της φτώχειας.