Ολομέλεια Σ-Ν Υπ. Οικονομικών “Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων και άλλες διατάξεις” 24-06-2020

Από την ομιλία μου την 24-06-2020 στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Σ-Ν του Υπ. Οικονομικών “Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις”.
Παραμένω φιλελεύθερος και θα παραμείνω φιλελεύθερος, όπως νομίζω και οι περισσότεροι από εμάς στη Νέα Δημοκρατία, αλλά ως φιλελεύθεροι δεν είμαστε δογματικοί. Σε μια μεγάλη κρίση μπορεί να υπάρχουν πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν και από το κράτος και αυτό έπραξε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη μεγάλη κρίση, την τρομερή κρίση που προκλήθηκε από το πρωτοφανές lockdown που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ άλλοτε στην παγκόσμια ιστορία.
Κεντρική κατεύθυνσή μας είναι και συνεχίζει να είναι το πώς θα απελευθερώσουμε την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, η οποία δυστυχώς δεν έχει ιστορία ισχυρή ελεύθερης οικονομίας και αγοράς. Αντίθετα, στην Ελλάδα διαχρονικά επικρατεί ο κρατισμός και αυτόν θέλουμε να τον αλλάξουμε.
Το κράτος δεν μπορεί να υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα με επιδόματα. Το κράτος πρέπει να υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα με τρεις τρόπους: Μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, που είναι ο κεντρικός άξονας αυτής της Κυβέρνησης, άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων που τίθενται στην οικονομία και που δόξα τω Θεώ επί κυβερνήσεων της Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ είχαμε πάρα πολλές τέτοιες γραφειοκρατικές και κρατικίστικες παρεμβάσεις. Το τρίτο που είναι πολύ σημαντικό και αυτό συζητάμε μ’ αυτό το νομοσχέδιο είναι με τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά.
Η αλήθεια είναι ότι η χορήγηση ρευστότητας στην αγορά είναι πάρα πολύ δύσκολη σήμερα στην Ελλάδα για πολλούς και διάφορους λόγους που όλοι τους γνωρίζουμε. Το τραπεζικό σύστημα σήμερα δεν λειτουργεί σωστά.
Γενικά,, οι μικροπιστώσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση σαν ιδέα, γιατί μόνον έτσι θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που είναι η καρδιά της ελληνικής οικονομίας σήμερα και πρέπει να την ενισχύσουμε.