Έρχεται η Άνοιξη της οικονομίας!

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο Fitch, επέτρεψε στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα έξοδο στις αγορές. Όπως ανακοινώθηκε, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, έδωσε το μεσημέρι εντολή στις τράπεζες-αναδόχους (Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan) να ξεκινήσουν τη διαδικασία και σύμφωνα με πληροφορίες το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει σήμερα, εκτός απρόοπτου και εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.

Η Fitch με μία κίνηση-ματ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το story της Ελλάδας, μίκρυνε σημαντικά τον δρόμο προς την «επενδυτική βαθμίδα», διαμήνυσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βελτιώνεται ταχέως και άνοιξε διάπλατα την πόρτα για τη νέα έξοδο στις αγορές που έχει ήδη προετοιμάσει ο ΟΔΔΗΧ. Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται ομόλογο που η διάρκεια του υπερβαίνει το 2032, έτος κατά το οποίο λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Κι αυτό για τον κόσμο της οικονομίας και των αγορών είναι εξαιρετικά σημαντικό. Η κυβέρνηση κι η χώρα έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ευτυχείς. Οι επί μια δεκαετία θυσίες του ελληνικού λαού αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.

Αυτό ήδη φάνηκε από τον τρόπο με τον οποίον έγινε δεκτός στο ετήσιο συνέδριο στο Νταβός της Ελβετίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με διθυραμβικά σχόλια υπεδέχθησαν τον πρωθυπουργό τόσο οι πολιτικοί όσο και οι δημοσιογράφοι συνομιλητές του κάτι που είχε να συμβεί πολλά χρόνια. Να θυμίσουμε ότι πριν από 10 χρόνια το 2010, όταν πάλι το Νταβός έχει επισκεφθεί ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική. Από την μαυρίλα του 2010 στην ελπίδα του 2020. Το 2010 οι ευρωπαίοι θεωρούσαν την Ελλάδα μία χρεοκοπημένη, ξεπερασμένη, αποτυχημένη χώρα. Το 2020 οι ίδιοι θεωρούν πως η Ελλάδα αποτελεί υπόδειγμα ανάκαμψης μετά από μια σκληρή περίοδο προσαρμογής.

Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι Ελλάδα έφυγε οριστικά από τον κίνδυνο. Η οικονομία μας αλλά και η κοινωνία αντιμετωπίζουν σοβαρούς για μεγάλους κινδύνους. Καθώς τα χρόνια περνούν και δεν αντιμετωπίζουμε το μείζον ίσως πρόβλημα που σήμερα δεν είναι άλλο από το δημογραφικό πρόβλημα. Πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έφερε μια νέα το μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό σύστημα. Προς την σωστή κατεύθυνση, χωρίς αμφιβολία. Αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα εάν και εφόσον δεν υπάρξει προηγουμένως αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που ταλανίζει την χώρα επί δεκαετίες και πρόκειται να γίνει πολύ χειρότερο τα χρόνια που έρχονται. Τι οικονομία και τι συνταξιοδοτικό μπορούν να υπάρξουν όταν η χώρα θα έχει έναν πληθυσμό που γερνάει διαρκώς;

Διάβαζα την έρευνα του ΙΝΓΕ και τις δηλώσεις του καθηγητή Σάββα Ρομπόλη. Μέχρι το 2060, η μείωση σε συνδυασμό με την γήρανση του πληθυσμού θα είναι τόσο μεγάλη που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει στην υπονόμευση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Οι σημερινοί τριαντάρηδες θα βγαίνουν στην σύνταξη τουλάχιστον στα 72 τους χρόνια αφού η σχέση μεταξύ εργαζομένων- συνταξιούχων θα είναι τέτοια που δεν θα επιτρέπει κάτι άλλο. Και το χειρότερο: Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2060, ο αριθμός των Ελλήνων άνω των 65 ετών θα είναι σχεδόν ίσος με τον αριθμό των Ελλήνων κάτω των 65 ετών. Κι αυτό ενδεχομένως να επιταχυνθεί η να γίνει δυσμενέστερο εφόσον συνεχιστεί το brain drain το οποίο στερεί από την κοινωνία μας τους νεώτερους και κατά τεκμήριο τους ικανότερους και πιο μορφωμένους Έλληνες!

Σήμερα δικαιολογημένα όλοι ανησυχούμε από την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα κι επιθετικότητα. Πολλοί φοβούνται πόλεμο.Ή έστω ένα θερμό επεισόδιο. Προσωπικά δεν τον φοβάμαι. Όχι γιατί είμαι αισιόδοξος. Αλλα γιατί είμαι βαθύτατα προβληματισμένος. Οι Τούρκοι δεν χρειάζεται να μας κάνουν πόλεμο. Τα δημογραφικά λειτουργούν εις βάρος μας κι υπέρ τους. Σε 30-40 χρόνια από τώρα, η Τουρκία θα έχει έναν, αμιγώς μουσουλμανικό, νεανικό, κατά βάση, πληθυσμό περί τα 120 εκατομμύρια. Κι οι Έλληνες θα είμαστε μόλος 8 εκατομμύρια, με πληθυσμό γερασμένο ως εκεί που δεν παίρνει. Για να καταλάβουμε την τεράστια εις βάρος μας ανατροπή, αρκεί να αναφέρω ότι το 1960, ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν και νεανικός και 9 εκατομμύρια έναντι 27 εκατομμυρίων των Τούρκων. Η παράθεση των στοιχείων αυτών, αρκεί από μόνη του να καταστήσει σε όλους σαφές ότι ο μεγάλος κίνδυνος από την Τουρκία δεν είναι ο πόλεμος αλλά το δημογραφικό. Όποιος δεν το βλέπει και δεν τον κατανοεί είναι ανόητος. Ο πραγματικός πατριωτισμός είναι η αντιμετώπιση του για την αντιμετώπιση του οποίου έχουμε καθυστερήσει εγκληματικά εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, ακόμα κι εις βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας.

Πηγή: http://marketnews.gr/article/2454798/erxetai-h-anoixi-ths-oikonomias

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση