Η βαθιά αλλαγή της ελληνικής κοινωνίας

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων είναι ότι, μολονότι η απήχηση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, μειώνονται εξαιτίας της πανδημίας, η αντιπολίτευση κι ιδίως ο ΣυΡιζΑ δεν δείχνουν ικανοί να αντιμετωπίσουν αυτήν την νέα πραγματικότητα και να κερδίσουν σημαντικά οφέλη. Η απήχηση του ΣυΡιζΑ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης συνεχίζει να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ακόμα χαμηλότερα και από αυτά που είχαν καταγράψει στις εκλογές του 2019. Γιατί συμβαίνει αυτό άραγε; Φταίει μήπως ο λανθασμένος τρόπος με τον οποίον ασκούν την αντιπολίτευση τους προς την κυβέρνηση; Ασφαλώς αυτή είναι μια πραγματικότητα. Ωστόσο δεν αρκεί αυτό μόνο. Υπάρχει κάτι βαθύτερο το οποίο δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται όσοι βρίσκονται στην αντιπολίτευση, και κυρίως ο χώρος της Αριστεράς, που συνεχίζει να πολιτεύεται με έναν παρωχημένο τρόπο. Η κοινωνία μας αλλάζει. Αυτή τη στιγμή συντελούνται στην ελληνική κοινωνία μεγάλες αλλαγές, ιστορικής σημασίας, που θα καθορίσουν την πορεία της χώρας αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις για χρόνια στο μέλλον. Και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται είναι καταδικασμένος πολιτικά.

Δεν ζούμε πια ούτε στα αμέσως μετά την μεταπολίτευση χρόνια της δεκαετίας του 70, ούτε στη δεκαετία του 80 και του 90, τις οποίες μονοπωλούσε η λογική του ΠΑΣΟΚ, με την ακατάσχετη παροχολογία, ούτε καν στην περίοδο μετά την χρεοκοπία του 2010. Η αποτυχία του ΣυΡιζΑ να υλοποιήσει τα όσα είχε υποσχεθεί πριν από το 2015, υποχρεώνει την κοινωνία μας να αναθεωρήσει πολλά από τα δεδομένα και τις βεβαιότητες που είχε για όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης κατά την οποία επικρατούσαν ηγεμονικά οι αριστερές ιδέες. Οι αντιλήψεις αυτές φαίνεται πως έχουν πλέον καταρριφθεί. Και η συνέπεια είναι ότι η κοινωνία μας αποκτά μεγαλύτερη συνείδηση της πραγματικότητας και απαιτεί μεγάλες αλλαγές να συμβούν στον τρόπο με τον οποίον τα κόμματα πολιτεύονται. Η διάψευση των προσδοκιών που είχαν καλλιεργήσει ο ΣυΡιζΑ και η αριστερά, οδηγεί μοιραία σε μια πιο ορθολογική προσέγγιση της πραγματικότητας.

Οι εποχές που η κοινωνία έδειχνε μεγάλη ανοχή στις πορείες διαμαρτυρίας, στα συλλαλητήρια, στις καταλήψεις σχολείων και δημοσίων υπηρεσιών, στο μπάχαλο στα πανεπιστήμια κοκ πέρασαν ανεπιστρεπτί. Σήμερα οι νέοι ιδίως άνθρωποι αναζητούν μια ευκαιρία να αναπτυχθεί η οικονομία μας με τρόπο που να προσομοιάζει στις άλλες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Η αριστεία, η καριέρα, η δημιουργία, η επιτυχία φαντάζουν πολύ πιο ελκυστικές από ότι στο παρελθόν. Και όποιος το συνειδητοποιήσει και συμπεριφερθεί ανάλογα, θα κυριαρχήσει πολιτικά για πολλά χρόνια στο μέλλον. Και αυτή είναι η προσδοκία της ελληνικής κοινωνίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του. Και σ’ αυτή την προσδοκία είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα απογοητεύσουμε τους Έλληνες πολίτες όταν κατορθώσουμε να ξεπεράσουμε τον εφιάλτη της πανδημίας και ανατάξουμε την οικονομία μας. Δυναμικά κι αποτελεσματικά.

Πηγή: https://marketnews.gr/article/2587655/h-bathia-allagh-ths-ellhnikis-koinwnias