Ο Παπαγγελόπουλος κι η θεσμική εκτροπή

Πριν από λίγες ημέρες, η πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων αποφάσισε να παραπέμψει τον πρώην υπουργό και πρώην ανώτατο δικαστικό λειτουργό Δημ. Παπαγγελόπουλο σε ειδικό δικαστήριο με τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας σε οκτώ κακουργήματα. Στην διαδικασία αυτή, η πλειοψηφία της αριστεράς και ιδίως του ΣυΡιζΑ, της κυβέρνησης του οποίου ήταν υπουργός ο κύριος Παπαγγελόπουλος, αντέδρασε με σφοδρότητα καταγγέλλοντας δήθεν προσπάθεια ποινικοποιήσης του δημόσιου βίου της χώρας. Αυτό φυσικά δεν ισχύει. Οι περισσότεροι στη Νέα Δημοκρατία, και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιπαθούν την ποινικοποίηση της δημόσιας ζωής. Δεν δεχόμαστε ότι η ποινικοποίηση μπορεί να συμβάλλει στην ενδυνάμωση των θεσμών της την αναβάθμιση του δημοκρατικού διαλόγου, που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του πολιτεύματος. Αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε και σιωπηλοί όταν διαπιστώνουμε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθεια υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών κι αλλοίωσης του πολιτεύματος. Σε μια αήθη, ανοίκεια κι αντιδημοκρατική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και να ελέγξει με αθέμιτο τρόπο την δημοκρατική λειτουργία και την πολιτική εξουσία.

Στα 35 περίπου χρόνια που εργάζομαι ως επαγγελματίας δημοσιογράφος, ουδέποτε είχα ξαναδεί μια τόσο ξεδιάντροπη προσπάθεια υπονόμευσης του δημοκρατικού βίου και των θεσμών, χωρίς μάλιστα να τηρούνται τα προσχήματα. Από τις μαρτυρικές καταθέσεις στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, προκύπτει βασίμως ότι ο κύριος Παπαγγελόπουλος, ενδεχομένως και με την υποστήριξη ακόμα πιο κορυφαίο παραγόντων του ΣυΡιζΑ, επιχείρησε να στήσει μια σκευωρία με αφορμή την υπόθεση Novartis. Μια σκευωρία που σκοπό είχε να κρατήσει ομήρους κορυφαία στελέχη της νέας Δημοκρατίας ενόψει των εκλογών που τελικά έγιναν πριν από ένα χρόνο. Με ευθεία παρέμβαση στην δικαιοσύνη, η σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων της τότε κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα μετατράπηκε σε πολιτικό όπλο για τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων και της χειραγώγησης των ψηφοφόρων ενόψει εκλογών. Όπως είχε πει και ο Παύλος Πολάκης «για να κερδίσουμε τις εκλογές πρέπει να βάλουμε στην φυλακή και κάποιους από τους πολιτικούς αντιπάλους».

Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές σε μια δημοκρατία. Η δημοκρατία στηρίζεται στην ελευθερία, την ισονομία, την ισχύ των θεσμών, και στην διάκριση των εξουσιών, που ο Μοντεσκιέ θεωρούσε ως τον ακρογωνιαίο λίθο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η Υπόθεση Παπαγγελοπούλου έφυγε πλέον από τα χέρια της Βουλής. Είναι πια αποκλειστική αρμοδιότητα της ανεξάρτητης δικαιοσύνης να διαπιστώσει εάν συντρέχουν οι λόγοι για την καταδίκη του κυρίου Παπαγγελοπούλου, του πρώην υπουργού, για τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται. Η διαδικασία όμως αυτή ήταν επιβεβλημένη για να μπορέσει να ενισχυθεί η δημοκρατία σε καιρούς δύσκολους, σε καιρούς χαλεπούς που πρέπει όλοι μας να συνδράμουμε στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών και την ενίσχυση της ελευθερίας στην χώρα μας. Και ο τελικός κριτής, όπως σε κάθε δημοκρατία, είναι ο ελληνικός λαός.

Πηγή: http://marketnews.gr/article/2519908/o-papaggelopoulos-ki-h-thesmiki-ektroph