Να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας

Ζούμε σε πρωτοφανείς εποχές. Αυτή η διαπίστωση πρέπει να γίνει κατανοητή από όλους μας. Η πανδημία ενός κορωνοϊού, ο οποίος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και καταστροφικός για την ανθρώπινη κοινωνία, είναι κάτι που δεν έχει βιώσει ξανά η ανθρωπότητα τον τελευταίο αιώνα. Σ’ αυτές τις πρωτοφανείς εποχές δεν πλήττεται μόνον η δημόσια υγεία. Πλήττονται ακόμα η κοινωνική συνοχή, η ψυχική υγεία και πρωτίστως η οικονομία.

Εδώ και δύο μήνες που ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια λέω και γράφω ότι ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις που θα έχει στην δημόσια υγεία, η πανδημία θα φέρει μεγάλη οικονομική ύφεση παγκοσμίως. Και αυτό δυστυχώς διαπιστώνεται πλέον μέρα με τη μέρα από όλους τους φορείς σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα, μαζί με ολόκληρη την Ευρώπη, μπαίνει σε εποχή μεγάλης ύφεσης. Γινόμαστε πιο φτωχοί από ότι είμαστε. Αυτό είναι μια σκληρή διαπίστωση αλλά είναι πραγματικότητα. Για τους επόμενους μήνες τουλάχιστον η αβεβαιότητα και η περιστολή στις οικονομικές δαπάνες θα είναι η πραγματικότητα. Ουδείς θα βγει από αυτή την δοκιμασία αλώβητος. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντέδρασε εγκαίρως και προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει, πέραν του προβλήματος τη δημόσια υγεία, και τις οικονομικές επιπτώσεις που ήδη είναι μεγάλες. Το βέβαιος είναι ότι τίποτα δεν θα είναι ίδιο και στη χώρα μας και στη γη ολόκληρη, όταν τελειώσει αυτός ο εφιάλτης. Και το δυστύχημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε το χρόνο που θα διαρκέσει αυτός ο εφιάλτης.

Μέσα σ’ αυτές τις πρωτοφανείς καταστάσεις, κάνουμε ό,τι μπορούμε. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που αντέδρασαν εγκαίρως και με πρόγραμμα και με σχέδιο. Η κυβέρνηση, και προσωπικά ο πρωθυπουργός, έθεσαν ως προτεραιότητα τους την διάσωση της ζωής. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει απώλεια οικονομική.

Συγχρόνως όμως προσπαθεί να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει την τεράστια κρίση στην οικονομία και την αγορά. Σε αυτή τη φάση, προτεραιότητα έχει να διασωθούν όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερες επιχειρήσεις. Δεν είναι εύκολο. Θα γίνουν και λάθη θα γίνουν και αδικίες. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Αλλά αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι δεν είναι δυνατόν το κράτος, το οποίο δεν εισπράττει πλέον από φόρους, να συντηρεί ολόκληρα την οικονομία και την αγορά. Και όλους τους πολίτες που δικαιολογημένα διαμαρτύρονται γιατί έχουνε πολύ σημαντικά προσωπικά προβλήματα επιβίωσης. Όλοι οι πολίτες έχουν δίκιο. Όλοι έχουν πρόβλημα, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αυτό που προέχει είναι να σωθεί ότι μπορεί να σωθεί ώστε να μπορέσουμε, όταν τελειώσει η πανδημία,  να ξαναχτίσουμε την οικονομία μας σε πιο στέρεες και υγιείς βάσεις.

Καθημερινά πολλοί φίλοι μου στέλνουν μηνύματα και μου διαμαρτύρονται για τις τρομερές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και ζητούν τη βοήθεια του κράτους. Όλοι έχετε δίκιο. Όλοι υποφέρετε. Και δικαιολογημένα φοβάστε ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα στο προσεχές μέλλον. Οι καταστάσεις είναι πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί. Ασφαλώς κάνει λάθη. Φτάνει να μαθαίνει από αυτά τα λάθη. Μπορεί να κάνει και αδικίες σε κάποιους. Φτάνει να μαθαίνει από αυτές. Να σκεφτείτε μόνο ότι τα χρήματα που διαθέτει το ελληνικό κράτος σήμερα δεν είναι απεριόριστα. Το κράτος σήμερα δεν εισπράττει από πουθενά και αντίθετα καλείται να χρηματοδοτήσει μια αγορά που στενάζει. Είναι προφανές ότι οι επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι τρομακτικές και θα γίνουν πολύ χειρότερες, όσο διαρκεί αυτή η κρίση.

Το μόνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι ακούμε, μαθαίνουμε, προσπαθούμε να διαχειριστούμε την δύσκολη αυτή κατάσταση με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, και ζητούμε την βοήθεια των πολιτών και την αλληλεγγύη τους. Κράτος χωρίς συνεπείς πολίτες και αλληλέγγυους δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτοί που έχουν πρέπει να βοηθήσουν αυτούς που δεν έχουν. Ο ρόλος των πλουσίων και συνεισφορά τους στην στήριξη των αδύναμων πρέπει σήμερα να είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Γιατί όλοι λίγο-πολύ στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Ο ιός δεν κάνει ταξικές διακρίσεις. Πλήττει όλους μας. Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τις προσωπικές μας αντιλήψεις κι εμμονές κι ας προσπαθήσουμε να σώσουμε πάνω απ’  όλα την πατρίδα μας. 

Το θετικό σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Από την τεράστια αυτή κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, πλήττονται όλες οι ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη. Κι η  Ευρώπη κι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Και στην προσπάθεια που γίνεται για την αναχαίτιση της οικονομικής ύφεσης, θα συμβάλλουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες συμμετέχει πλέον ισότιμα και η Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν τα χρηματοοικονομικά εκείνα εργαλεία που θα επιτρέψουν στην χώρα μας να αντιμετωπίσει με όσο το δυνατόν μικρότερες ζημίες, την αδιανόητη αυτή κατάσταση, που βιώνουμε. Υπομονή, ψυχραιμία, σωστή ενημέρωση, υπευθυνότητα. Και θα βγούμε από την εφιάλτη. Λαβωμένοι μεν αλλά θα βγούμε. Και θα έχουμε τη δυνατότητα να ξαναχτίσουμε την οικονομία μας και την κοινωνία μας!

Πηγή: http://marketnews.gr/article/2466617/na-ksanaxtisoume-th-xwra-mas

Η Ελλάδα Σε Πόλεμο

Ζούμε σε πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες καταστάσεις για την γενιά μας. Ποτέ άλλοτε από το 1950 και μετά, η Ελλάδα δεν βρέθηκε μπροστά σε μια τόσο μεγάλη πρόκληση και δοκιμασία, όπως είναι η πανδημία του κορωνοϊού. Οι δικές μας οι γενιές δεν είχαν γνωρίσει πόλεμο. Δεν είχαν γνωρίσει ούτε και μια πολύ μεγάλη πρόκληση, όπως είναι αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Βέβαια η χώρα χρεοκόπησε το 2010. Αλλά η επίπτωση στην δημόσια υγεία, στην κοινωνική συνοχή, στην οικονομία της Ελλάδος από την πανδημία, μπορεί να αποδειχθεί πολύ χειρότερη και από την χρεοκοπία του 2010.

Ήδη ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από την πανδημία του κορονοϊού, θα είναι πολύ μεγαλύτερες και από την κρίση του 2001 με την πτώση των δίδυμων πύργων, αλλά και με την μεγάλη ύφεση που προκάλεσε η χρηματιστηριακή κρίση του 2008, με αφορμή την κατάρρευση της Lehman Brothers. Εδώ και μήνες, από αυτήν εδώ την στήλη επισημαίνουμε ότι δεν είμαστε μεν γνώστες των ιατρικών θεμάτων που σχετίζονται με την δημόσια υγεία, για να ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα από την πανδημία. Αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι τρομακτικές. Και δυστυχώς από ότι φαίνεται επιβεβαιωνόμαστε. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο γενικός διευθυντής του Ο.Ο.Σ.Α Ανχελ Γκουρία, επισημαίνει ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στην παγκόσμια οικονομία θα την επηρεάζει αρνητικά για πολλά χρόνια, ακόμα και μετά το τέλος της πανδημίας. Γιατί για πρώτη φορά μιλάει ακόμα και για το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας ύφεσης.

Εμείς εδώ στην Ελλάδα, δίνουμε έναν πολύ δύσκολο αγώνα. Διότι η χώρα μας δεν είχε βγει ακόμα από την οικονομική κρίση, όταν ήρθε η πανδημία για να της δώσει ένα ισχυρό νέο χτύπημα. Ήδη, χάρις στις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα κατόρθωσε να μπει στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και να εξασφαλίσει κάποια κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να ενισχύσει τους τομείς εκείνους της οικονομίας που πλήττονται από την πανδημία. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν κοστίζουν 10 δις ευρώ. Είναι τεράστιο το ποσό. Υπερβαίνει το 5% του ΑΕΠ.

Οι αντοχές όμως των δημόσιων οικονομικών δεν είναι απεριόριστες. Αν η κρίση με την πανδημία αυτή συνεχιστεί για λίγες βδομάδες ακόμα, όπως είναι και το πιθανότερο, τότε θα δοκιμαστούν σκληρά τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Και θα θέσουν έν αμφιβόλω την όποια προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Η κυβέρνηση ήδη προειδοποιεί όλους όσους ζητούν και νέα επιδόματα ότι δεν είναι δυνατόν να δοθούν. Βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμη οικονομική κατάσταση. Γιατί ακόμα κι αν ξεπεράσουμε την πανδημία μέσα στους προσεχείς μήνες, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι χρειαζόμαστε δυνάμεις για να ξανασταθούμε στα πόδια μας και να μπορέσουμε να οδηγήσουμε σε ισχυρή ανάκαμψη την οικονομία και την αγορά. Διότι διαφορετικά θα μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο υποβάθμισης και στασιμότητας από τον οποίον η χώρα δεν θα μπορέσει να ξεφύγει για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Τα λέω αυτά γιατί στις δικές μας γενιές, όσοι γεννηθήκαμε μετά το 1950, είχαμε την μεγάλη τύχη να μη γνωρίσουμε ποτέ πόλεμο στην Ελλάδα. Οι διηγήσεις των γονιών μας και των παππούδων μας από την κατοχή, τον πόλεμο, τον εμφύλιο, όλα αυτά που συγκλόνισαν την Ελλάδα στη δεκαετία του 40, ήτανε σαν μια μακρινή ιστορία που δεν μας αγγίζει ουσιαστικά. Μόνον θεωρητικά αντιλαμβάνεσαι συμφορές που δεν τις έχεις βιώσει. Αντίθετα, στην δική μας εποχή βιώσαμε μια πρωτοφανή 35ετια, πολιτικής ελευθερίας και οικονομικής ευημερίας, από το 1974-2009, που όμοια της δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε στην ιστορία του ελληνικού κράτους.

Κάθε γενιά όμως έχει και τη δική της μεγάλη δοκιμασία. Αυτή είναι η μοίρα των ανθρώπων διαχρονικά, όπως η ιστορία διδάσκει. Οι δικές μας γενιές γνώρισα την πρώτη μεγάλη δοκιμασία το 2010 με την χρεοκοπία. Τώρα ήρθε η νέα μεγάλη δοκιμασία, με την πανδημία κορονοϊού Covid-19. Για τα δεδομένα μας, αυτός είναι ο πόλεμος της γενιάς μας. Ένας πόλεμος διαφορετικός. Δεν έχουμε βομβαρδισμούς από αεροπλάνα. Δεν έχουμε ελεύθερους σκοπευτές έξω από τα παράθυρα μας. Αλλά έχουμε έναν εχθρό ανηλεή, αδίστακτο, χωρίς συναισθήματα, χωρίς τρόπο να τον αντιμετωπίσουμε η να διαπραγματευθούμε μαζί του, παρά μόνο με το να τον απομονώσουμε από το να μολύνει τους άλλους συμπολίτες μας. Τελικά, η καραντίνα στην οποίαν υποχρεούμαστε πλέον να βρεθούμε όλοι μας είναι η δική μας άμυνα, η δική μας εθνική αντίσταση, σ’ αυτόν τον αόρατο αλλά πολύ καταστροφικό εχθρό, που μόνον ενωμένοι και αποφασισμένοι να θυσιάσουμε την βολή μας, θα μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε και να τον νικήσουμε. Όπως στο έπος του 40, οι Έλληνες ενωμένοι νίκησαν ένα πανίσχυρο εχθρό, αποφασισμένοι να κάνουμε ως κοινωνία τις μεγαλύτερες θυσίες για την πατρίδα, έτσι και τώρα ήρθε η ώρα να κάνουμε τις δικές μας θυσίες για να σώσουμε την πατρίδα μας από την πανδημία του Covid-19. Αυτός είναι ο δικός μας πόλεμος. Ας γίνει και το δικό μας έπος! Χωρίς γκρίνιες και μεμψιμοιρία. Όταν νικήσουμε θα έχουμε όλο τον χρόνο να τσακωθούμε μεταξύ μας, όπως συνηθίζουμε άλλωστε εμείς οι Έλληνες. Μέχρι τότε όμως ας αφήσουμε στην άκρη τις ιδεοληψίες, την συνωμοσιολογία, τις κομματικές μας ταυτότητες. Τώρα είναι η ώρα της μάχης. Τώρα είναι η ώρα του αγώνα και της Νίκης!

Πηγή: http://marketnews.gr/article/2456532/h-ellada-se-polemo

Κορωνοϊός 4

Καλησπερα σας. Καθημερινά πολλοί φίλοι μου στέλνουν μηνύματα και μου διαμαρτύρονται για τις τρομερές δυσκολίες που…

Gepostet von Γιάννης Λοβέρδος am Donnerstag, 26. März 2020

Κορωνοϊός 3

https://www.facebook.com/jloverdos/posts/3076156812435547

Διάγγελμα Κυριάκου Μητσοτάκη 22-03-2020. Απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας

Έχουμε χρέος στην πατρίδα μας!

Νιώθω το χρέος να απευθύνω σε όλους σας μια έκκληση. Λυπάμαι που θα το πω αλλά διαπιστώνω ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει ότι ζούμε σε πρωτοφανείς, εξαιρετικές καταστάσεις.

Νομίζουν ότι είναι μια περιπετειούλα που θα περάσει πολύ σύντομα. Δεν είναι έτσι. Βρισκόμαστε μέσα σε έναν παγκόσμιο πόλεμο, όπως δραματικά διαπίστωσαν όλοι οι ηγέτες του κόσμου, μεταξύ των οποίων κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε έναν πόλεμο όπου ο εχθρός είναι αόρατος, μικροσκοπικός αλλά εντελώς καταστροφικός κι ύπουλος. Για να τον νικήσουμε θα χρειαστούν τεράστιες προσπάθειες. Και θα υπάρξουν και θύματα και πολύ μεγάλες ζημιές. Στο τέλος αυτού του πολέμου, δεν θα υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει ζημιωθεί από τις συνέπειες αυτού του πολέμου. Δυστυχώς θα υπάρξουν θύματα. Ακόμα και νεκροί, ελπίζω λίγοι. Αλλά όλοι μας, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο θα υποστούμε ζημιές. Κυρίως οικονομικές αλλά κι ανθρώπινες, κοινωνικές, ψυχολογικές, όπως σε κάθε πόλεμο. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε από τώρα προτού είναι πολύ αργά. Και να συμπεριφερθούμε ανάλογα. Οι καταστάσεις δεν είναι ίδιες με πριν από λίγους μήνες.

Η Ελλάδα, όπως όλος ο κόσμος, αντιμετωπίζει την απειλή, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χάρις στις πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις της κυβέρνησης μας και του πρωθυπουργού μας. Αλλά δεν αρκούν. Αν δεν είμαστε ενωμένοι όλοι οι Έλληνες στην κοινή προσπάθεια, κι αν δεν αποφασίσουμε να επιδείξουμε την ανάλογη κοινωνική και ατομική ευθύνη, τότε η ζημιά που θα υποστούμε ως έθνος θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Σας εκλιπαρώ. Ας αφήσουμε στην άκρη το εγώ μας. Δεν είναι η εποχή για την διεκδίκηση προσωπικών, κομματικών, συντεχνιακών, ή άλλων συμφερόντων. Είναι η εποχή της κοινής προσπάθειας, του κοινού αγώνα για την αντιμετώπιση του εχθρού. Όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος θα έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε τον απολογισμό μας και να ασκήσουμε την κριτική μας για τα τυχόν λάθη που έχουν γίνει. Μέχρι τότε όμως, όλοι μας, με υπευθυνότητα και αίσθηση καθήκοντος, συμπαρατασσόμαστε με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και δίνουμε τον κοινό αγώνα ως απλοί στρατιώτες, αποφασισμένοι κι υπάκουοι στο πεδίο της μάχης. Σε αυτό τον αγώνα κανείς μας δεν περισσεύει. Μένουμε σπίτι μας κι υπακούμε στις οδηγίες των ειδικών και στις αποφάσεις της κυβέρνησης, διότι αυτό είναι το καθήκον μας έναντι της πατρίδας μας, της οικογένειας μας, των φίλων και συμπολιτών μας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Η κατάσταση παραμένει φυσικά δύσκολη αλλά τα πρώτα στοιχεία είναι σχετικά διαχειρίσιμα. Ο αριθμός των κρουσμάτων που χρειάζεται να νοσηλευθούν δεν έχει ξεφύγει. Ο αριθμός των νεκρών, μολονότι έχει φτάσει τους έξι, ούτε αυτός έχει ξεφύγει. Αλλά δυστυχώς υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων μέσα στα τελευταία εικοσιτετράωρα. Είναι σαφές ότι τα μέτρα που ελήφθησαν εγκαίρως από την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποδίδουν σε κάποιο βαθμό. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μας κάνουν να εφησυχάζουμε. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Και οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι καθοριστικοί για την πορεία της νόσου. Μένουμε σπίτι, υπακούμε στις οδηγίες των ειδικών και της κυβέρνησης και πράττουμε το καθήκον μας έναντι της πατρίδας μας, των συμπολιτών μας και της οικογένειας μας, με βαθύ αίσθημα καθήκοντος. Βρισκόμαστε σε συνθήκες πολέμου. Στη μάχη δεν χωρούν ούτε αμφισβητήσεις ούτε γκρίνιες ούτε παράπονα ούτε απειθαρχία. Είμαστε στρατιώτες κι υπακούμε στις εντολές των στρατηγών μας. Και να είστε βέβαιοι ότι σύντομα θα βγούμε νικητές από τον σκληρό αυτό πόλεμο εναντίον ενός αόρατου αλλά όχι ανίκητου εχθρού!

Πηγή: http://marketnews.gr/article/2456375/exoume-xreos-sthn-patrida-mas

Κορωνοϊός 2

Επειδή κάποιοι ενοχλήθηκαν που χρησιμοποίησα τον όρο «ελληναράς» για να περιγράψω τους ανόητους, ανεύθυνους πολίτες που…

Gepostet von Yiannis Loverdos am Sonntag, 15. März 2020

Κορωνοϊός

Νιώθω το χρέος να απευθύνω σε όλους σας μια έκκληση. Λυπάμαι που θα το πω αλλά διαπιστώνω ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει ότι ζούμε σε πρωτοφανείς, εξαιρετικές καταστάσεις. Νομίζουν ότι είναι μια περιπετειούλα που θα περάσει πολύ σύντομα. Δεν είναι έτσι. Βρισκόμαστε μέσα σε έναν παγκόσμιο πόλεμο, όπως δραματικά διαπίστωσε χθες με το διάγγελμα του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Σε έναν πόλεμο όπου ο εχθρός είναι αόρατος, μικροσκοπικός αλλά εντελώς καταστροφικός κι ύπουλος. Για να τον νικήσουμε θα χρειαστούν τεράστιες προσπάθειες. Και θα υπάρξουν και θύματα και πολύ μεγάλες ζημιές. Στο τέλος, δεν θα υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει ζημιωθεί από τις συνέπειες αυτού του πολέμου. Δυστυχώς θα υπάρξουν θύματα. Ακόμα και νεκροί, ελπίζω λίγοι. Αλλά όλοι μας, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο θα υποστούμε ζημιές. Κυρίως οικονομικές αλλά κι ανθρώπινες, κοινωνικές, ψυχολογικές, όπως σε κάθε πόλεμο. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε από τώρα προτού είναι πολύ αργά. Και να συμπεριφερθούμε ανάλογα. Οι καταστάσεις δεν είναι ίδιες με πριν από λίγους μήνες. Η Ελλάδα, όπως όλος ο κόσμος, αντιμετωπίζει την απειλή, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χάρις στις πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις της κυβέρνησης μας και του πρωθυπουργού μας. Αλλά δεν αρκούν. Αν δεν είμαστε ενωμένοι όλοι οι Έλληνες στην κοινή προσπάθεια, κι αν δεν αποφασίσουμε να επιδείξουμε την ανάλογη κοινωνική και ατομική ευθύνη, τότε η ζημιά που θα υποστούμε ως έθνος θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Σας εκλιπαρώ. Ας αφήσουμε στην άκρη το εγώ μας. Δεν είναι η εποχή για την διεκδίκηση προσωπικών, κομματικών, συντεχνιακών, ή άλλων συμφερόντων. Είναι η εποχή της κοινής προσπάθειας, του κοινού αγώνα για την αντιμετώπιση του εχθρού. Όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος θα έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε τον απολογισμό μας και να ασκήσουμε την κριτική μας για τα τυχόν λάθη που έχουν γίνει. Μέχρι τότε όμως, όλοι μας, με υπευθυνότητα και αίσθηση καθήκοντος, συμπαρατασσόμαστε με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και δίνουμε τον κοινό αγώνα ως απλοί στρατιώτες, αποφασισμένοι κι υπάκουοι στο πεδίο της μάχης. Σε αυτό τον αγώνα κανείς μας δεν περισσεύει. Μένουμε σπίτι μας κι υπακούμε στις οδηγίες των ειδικών και στις αποφάσεις της κυβέρνησης, διότι αυτό είναι το καθήκον μας έναντι της πατρίδας μας, της οικογένειας μας, των φίλων και συμπολιτών μας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Καλημέρα φίλες και φίλοι μου. Σήμερα νιώθω το χρέος να απευθύνω σε όλους σας μια έκκληση. Λυπάμαι που θα το πω αλλά…

Gepostet von Yiannis Loverdos am Dienstag, 17. März 2020

Στις συμπληγάδες του κορωνοϊού και του Ερντογάν

Δυστυχώς όπως προβλέπαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία δείχνει πολύ άσχημη τελευταία, εξαιτίας της επιδημίας, που τείνει να μετατραπεί σε πανδημία, του κορονοϊού. Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στις παγκόσμιες αγορές και στα χρηματιστήρια είναι συνθήκες κατάρρευσης που προοιωνίζονται παγκόσμια ύφεση. Από τότε που ξεκίνησε η επιδημία του κορονοϊού, προειδοποιούσα από την στήλη αυτή ότι ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την οικονομία και ότι οι επιπτώσεις στις αγορές, στην κατανάλωση, στις μεταφορές, στη ναυτιλία, στον τουρισμό, στο εμπόριο μπορεί να είναι τόσο μεγάλες που να οδηγήσουν σε διεθνή ύφεση.

Άλλωστε, εδώ και καιρό πολλοί αναλυτές έλεγαν ότι μετά την κρίση του 2008, η μεγάλη, υπερβολική άνοδος των τιμών των μετοχών στα χρηματιστήρια την τελευταία δεκαετία, έχει δημιουργήσει συνθήκες ενός νέου κραχ. Που θα αναζητήσει διέξοδο με κάποια αφορμή, την οποίαν, δυστυχώς, φαίνεται ότι δίνει η κρίση επιδημίας του κορονοϊού. Καθώς στην Ιταλία κλείνει το μεγάλο οικονομικό κέντρο της που είναι στο Μιλάνο και ο κόσμος μπαίνει σε μια περίοδο μεγάλης ανησυχίας, αυτό επιβεβαιώνεται από την τρομακτική πτώση των χρηματιστηρίων και της τιμής του πετρελαίου, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις συνεδριάσεις των χρηματιστηρίων των τελευταίων ημερών με αποκορύφωμα την χθεσινή.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας από τότε που ανέλαβε την εξουσία προ οκταμήνου, είχε μοιραία δημιουργήσει την αίσθηση της επιστροφής στην κανονικότητα, και στην οικονομία, καθώς επίσης και την δυναμική μιας μεγάλης ανόδου που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάκαμψη της οικονομίας προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Η ευρεία νίκη που είχε πετύχει η Ν.Δ. στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, καθώς επίσης και η αξιοπιστία που προκαλούσε στην οικονομία και στην αγορά, με τις προωθούμενες φιλελεύθερες και αντιγραφειοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ενίσχυσε το κλίμα αισιοδοξίας για μια περίοδο διαρκούς ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Βεβαίως τα πράγματα δεν πηγαίνουν αυτόματα προς την σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται χρόνος, υπομονή, επιμονή και ουσιαστικό έργο.

Δυστυχώς η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης μπλόκαρε από τις διεθνείς επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού, που μοιραίο είναι να επηρεάζει κυρίως τις πιο αδύναμες οικονομίες, όπως είναι η ελληνική. Ήδη, φαινόταν και από τα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου του 2019, ότι η οικονομία, που μόνο στα χαρτιά βγήκε από τα μνημόνια, αγκομαχούσε να σταθεί στα πόδια της. Η αδύναμη ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου, μόλις 1%, που οφειλόταν στην έλλειψη επενδύσεων και στα μηδαμινά οφέλη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που άκριτα κι ανεύθυνα η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κατακρημνίσει, κατέδειξε ότι χρειάζονται ακόμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα βαθιές στον τρόπο που λειτουργούν η δημόσια διοίκηση αλλά και γενικότερα το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα στην χώρα μας.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη, αρνητική συγκυρία, που εξαρτάται από την τουρκική επιθετικότητα αλλά και από τις επιπτώσεις της επιδημίας, που δοκιμάζουν τις αντοχές του συστήματος υγείας αλλά και της οικονομίας. Σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση, η υπευθυνότητα κι η ψυχραιμία με την οποία αντιδρά η κυβέρνηση εγγυώνται μια ασφαλέστερη έξοδο από την συγκυριακή αυτή κρίση.

Συγχρόνως όμως χρειάζονται και καινοτόμες δράσεις. Υπό τις παρούσες συνθήκες ουδείς μπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει η κρίση. Αυτό θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την διάρκεια της επιδημίας και αν αυτή θα επηρεάσει την τουριστική κίνηση το καλοκαίρι του 2020, που είναι κι η πιο κρίσιμη περίοδος για την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την προστασία του μεγαλύτερου αγαθού που διαθέτει αυτή η χώρα, του τουρισμού της. Ήδη ανακοινώθηκε μια σειρά από μέτρα που αποσκοπούν στην προστασία των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊό. Αυτό είναι το πρώτο πακέτο μιας σειρά από μέτρα που θα συνεχίσουν να λαμβάνονται από την κυβέρνηση προκειμένου να βοηθήσουν στην αναχαίτιση των δυσμενών επιπτώσεων της επιδημίας. Δεν αρκούν. Χρειάζονται ακόμα με περισσότερα. Και πάνω απ’ όλα χρειάζεται να δείξουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι μια κυβέρνηση, που πράγματι είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τον κρατισμό και να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα.

Πηγή: http://marketnews.gr/article/2456118/stis-symplhgades-tou-koronoiou-kai-tou-erdogan

Μένουμε σπίτι για να σώσουμε και την οικονομία

Ζούμε σε πρωτοφανείς εποχές. Οι καταστάσεις στις οποίες αναγκάζονται πλέον να ζουν οι κάτοικοι όχι μόνο της Ελλάδος αλλά ολόκληρου σχεδόν του κόσμου, θυμίζουν συνθήκες ενός παγκοσμίου πολέμου, στον οποίον όμως ο εχθρός είναι αόρατος. Ο εχθρός δεν είναι κάποιο ισχυρό κράτος, με όπλα τεχνολογικά προηγμένα, με σιδερόφρακτους στρατιώτες, με σύγχρονα πλοία, με καταστροφικές βόμβες, με εξελιγμένα αεροπλάνα. Είναι μικροσκοπικός,δρα αθόρυβα και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην κοινωνία και στην οικονομία. Και τούτο διότι έχει κατορθώσει να προκαλεί τον πανικό των ανθρώπων, όπου κι αν αυτοί ζουν, ακόμα και στα ακραία πέρατα της οικουμένης. Και τούτο διότι ο κορονοϊός Covid-19, που ξεκίνησε από την Κίνα για να μετατραπεί στην μεγαλύτερη πανδημία που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα στον 21ο αιώνα, είναι αυτός, ο οποίος σήμερα εμφανίζεται στα μάτια πολλών να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το ανθρώπινο γένος. Κι αν η απειλή αυτή, όσον αφορά την δημόσια υγεία, περιοριστεί στο προσεχές μέλλον, είναι λίαν αμφίβολο αν ο όποιος τυχόν περιορισμός της θα είναι αρκετός για την μεσοπρόθεσμη προστασία των κοινωνιών και των κρατών, που θα κινδυνεύσουν από μια πιθανή παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Όπως λέμε και γράφουμε τους τελευταίους μήνες όταν έγινε γνωστή η επιδημία στην Κίνα, οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό θα είναι πολύ πιο μεγάλες στην οικονομία πάρα στην δημόσια υγεία. Ακόμα κι αν κάμποσες χιλιάδες ανθρώπων βρουν τραγικό θάνατο εξαιτίας της πανδημίας αυτής, οι επιπτώσεις στην οικονομία μπορεί να αποβούν ακόμα χειρότερες για το μέλλον της ανθρωπότητας. Και τούτο διότι πλέον είναι λίαν πιθανό να υπάρξουν αλυσιδωτές συνέπειες, χειρότερες αυτών που ακολούθησαν την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, που να προκαλέσουν ύφεση μεγέθους ακόμα μεγαλύτερου. Ήδη η τρομακτική πτώση των τιμών των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια, προεξάρχοντος αυτού της Νέας Υόρκης, θυμίζουν, αλίμονο, τις ζοφερές μέρες του Κράχ του 1929.

Όλα, εκτιμούμε, ότι θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης. Αν ο φόβος κι οι έντονες ανησυχίες από τον κορονοϊό συνεχίζουν να μαστίζουν την διεθνή κοινότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, που θα ξεπεράσει ενδεχομένως και τον προσεχή Μάιο, τότε οι επιπτώσεις που θα προκληθούν στις αγορές και στις οικονομίες, ιδίως των ανεπτυγμένων κρατών, θα είναι τρομακτικές. Και αυτός είναι ο μεγάλος φόβους που οδήγησε χθες σε τεράστια πτώση τις τιμές των μετοχών σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, μεταξύ των οποίων και το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σημείωσε πτώση άνω του 12% μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του θεσμού.

Για πολλούς αναλυτές, εδώ και καιρό, ήταν βέβαιον ότι η άνθηση των χρηματιστηρίων κατά τη δεκαετία του 2010-2020 έφτανε στο τέλος της. Η ευημερία της τελευταίας δεκαετίας και η άφθονη ρευστότητα που υπήρχε στην αγορά, θεωρείται ως μια στρέβλωση η οποία αναζητούσε διέξοδο σε μια νέα κρίση η ακόμα κι ύφεση. Ήταν μια φυσική κατάσταση που έπρεπε να διορθωθεί. Άρα αναζήτηση του μια αφορμή για να συμβεί η διόρθωση. Η πανδημία του κορονοϊού προσέφερε αυτή την αφορμή σε μεγαλύτερο όμως βαθμό. Διότι δεν είναι μόνον ότι πέφτουνε οι τιμές των μετοχών. Δεν είναι μόνον ότι διαπιστώνεται πως η ρευστότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν είναι μόνον ότι χρειάζεται μια διόρθωση. Ο πανικός εξαιτίας της πανδημίας οδηγεί σε συμπεριφορές, που δεν έχουν να κάνουν με την λογική. Και ενισχύουν τα φαινόμενα ανησυχίας διεθνώς, μειώνοντας το διεθνές εμπόριο, τις μεταφορές, τον τουρισμό, την λιανική κατανάλωση, την ναυτιλία. Δηλαδή τομείς στους οποίους στηρίζονται η ελληνική κοινωνία κι οικονομία για την επιβίωση τους.

Ήδη, η γενναία κι εξαιρετικά δύσκολη απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά να κλείσουν ένα μεγάλο μέρος των οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων στην χώρα μας, για να προστατεύσουν το λαό από την πανδημία και τον μεγάλο κίνδυνο να νοσήσει με τρομακτικές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή, οδηγεί μοιραία σε μια οικονομική μείωση. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν, οι εργαζόμενοι που παύουν να εργάζονται, τα έσοδα του κράτους που δεν μπορούν εξυπηρετηθούν πλέον, προκαλούν μεγάλες αναταράξεις σε μια οικονομία ευάλωτη, όπως η ελληνική. Τι θα γίνει; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια το ερώτημα αυτό.

Τι θα γίνει με τους ανθρώπους αυτούς που χάνουν τις επιχειρήσεις η δουλειά τους. Σαφώς η κυβέρνηση προτίθεται να ενισχύσει τις επιχειρήσεις. Μετά και την συνεδρίαση του Eurogroup αλλά και την σημερινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ευρωπαϊκής ένωσης, αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, κυρίως φορολογικά αλλά και ασφαλιστικά. Θα είναι αρκετά για να διασώσουν ό,τι διασώζεται; Κανείς δεν ξέρει.

Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο μεγάλο διάστημα θα χρειαστεί να εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα στην οικονομία. Ας μην ξεχνάμε ότι η εθνική οικονομία και το κράτος για να συντηρηθούν χρειάζονται έναν ισχυρό ιδιωτικό τομέα όποιος να παράγει και να αποδίδει τους φόρους του. Αν ο ιδιωτικός τομέας συνεχίσει να αγκομαχάει και να μην μπορεί να λειτουργήσει, τότε μοιραία αυτό θα έχει επίπτωση συνολικά στην εθνική οικονομία. Άρα το σημείο κλειδί για να αποκρυπτογραφήσουμε το μέλλον και τις εξελίξεις στην οικονομία είναι η διάρκεια της πανδημίας, και πόσο καιρό θα παραμείνουν οι επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία, τα μαγαζιά, τα σχολεία, η εν γένει κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα σε καταστολή. Αν αυτή η έκτακτη κατάσταση διατηρηθεί για μικρό σχετικό διάστημα, δηλαδή από τώρα μέχρι το τέλος Απριλίου, τότε μέσα στο υπόλοιπο έτος μπορούν τα πράγματα να θεραπευθούν και να διορθωθούν. Αν όμως επεκταθεί και πέραν του Μαΐου, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ άσχημα κι η οικονομία θα βρεθεί στα πρόθυρα μιας νέας ύφεσης, μιας νέας κρίσης. Αυτή είναι και η μεγάλη αγωνία και του ίδιου του πρωθυπουργού και του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Πως θα μπορέσουμε να τελειώνουμε γρήγορα με την πανδημία. Και ο μόνος τρόπος για να καταστεί αυτό εφικτό είναι να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των ειδικών που λένε ότι μένουμε σπίτι.

Πηγή: http://marketnews.gr/article/2456238/menoume-spiti-gia-na-swsoume-kai-thn-oikonomia