Κλείσιμο καταστημάτων Εθνικής Τράπεζας σε Αγία Βαρβάρα και Καματερό

Την ανάγκη άμεσης παρέμβασης για την ανάκληση της απόφασης που ελήφθη για το κλείσιμο υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας σε Αγία Βαρβάρα και Καματερό επεσήμανε προς τον Υπουργό Οικονομικών με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος. Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν για τους συμπολίτες μας θα είναι μεγάλα, αφού θα εξαναγκαστούν πλέον να μετακινούνται σε άλλους, όμορους δήμους προκειμένου να εξυπηρετηθούν, υποβάλλοντάς τους έτσι όχι μόνο σε άδικη ταλαιπωρία, αλλά και σε αυξημένο κίνδυνο έκθεσής τους στον κορωνοϊό. Επιπλέον, ζητά από τον Υπουργό να εξετάσει τη δυνατότητα μείωσης των προμηθειών που χρεώνουν οι τράπεζες γενικά για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Θέμα: «Κλείσιμο καταστημάτων ΕΤΕ Αγίας Βαρβάρας και Καματερού – Χρεώσεις τραπεζών για ηλεκτρονικές συναλλαγές»

Το δεύτερο, σαρωτικό κύμα πανδημίας που έπληξε και τη χώρα μας, πέραν των προφανών δυσμενών επιπτώσεων για την υγεία πρωτίστως, και την οικονομία σε δεύτερη φάση, οδήγησε πρόσφατα στη λήψη αυστηρών μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, περιορίζοντας τις κινήσεις των συμπολιτών μας ανά τη επικράτεια στις απολύτως απαραίτητες. Πολλοί εξ αυτών εξαιτίας της απαγόρευσης, και στο βαθμό που η εξοικείωσή τους με τα μέσα ηλεκτρονικών συναλλαγών το επέτρεπε, κατέφυγαν για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους σε μεγάλο βαθμό, σε υπηρεσίες της ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Παρατηρήθηκε έτσι αύξηση στη χρήση των υπηρεσιών αυτών αλλά και των διατραπεζικών συναλλαγών, για τη χρήση των οποίων, ως γνωστόν, χρεώνεται προμήθεια από τις τράπεζες.

Αυτό για τις τελευταίες συνεπάγεται αυξημένα έσοδα στην δύσκολη συγκυρία που διανύουμε οι υπόλοιποι. Ήδη, με πρόσφατο δελτίο τύπου του, ο Συνήγορος του Καταναλωτή ζητά από τις τράπεζες, να προβεί σε μειώσεις των χρεώσεων – προμηθειών των διατραπεζικών συναλλαγών και των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής διευκολύνοντας τις
συναλλαγές και συμβάλλοντας έτσι με ουσιαστικό τρόπο στην κοινή προσπάθεια.

Από την άλλη, το σύνολο των συστημικών τραπεζών τον τελευταίο καιρό έχουν ξεκινήσει και υλοποιούν προγράμματα εθελούσιων εξόδων του προσωπικού τους, μειώνοντας ταυτόχρονα τη φυσική παρουσία τους σε περιοχές με το κλείσιμο υποκαταστημάτων.

Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος (ΕΤΕ) ανακοίνωσε το κλείσιμο 41 καταστημάτων της σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ των καταστημάτων αυτών είναι και εκείνα στην Αγία Βαρβάρα και στους Αγίους Αναργύρους – Καματερό. Ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, με σχετική επιστολή του προς εσάς, διαμαρτύρεται έντονα για την κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί με το κλείσιμο των υποκαταστημάτων της Εθνικής στο Δήμο του. Όπως τονίζει, ήδη δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έκλεισαν τα καταστήματά τους στην περιοχή και πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και οι άλλες δύο. Το αποτέλεσμα θα είναι, όπως ο ίδιος ο Δήμαρχος ισχυρίζεται, να εξωθούνται λόγω του ψηφιακού χάσματος, δημότες που ανήκουν σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες να μεταναστεύουν σε όμορους Δήμους για μια τυπική συναλλαγή, αυξάνοντας έτσι το συνωστισμό στα καταστήματά τους, διακινδυνεύοντας την υγεία τους και οδηγώντας σε ενδεχόμενη περαιτέρω επιβάρυνση το σύστημα υγείας που ήδη λειτουργεί οριακά.

Ύστερα από τα παραπάνω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται να παρέμβει και πώς για την υλοποίηση της πρότασης του Συνηγόρου του Καταναλωτή για μειώσεις στις τραπεζικές προμήθειες;
  2. Σε τι ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε να ανακληθεί η απόφαση για το κλείσιμο των υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας και στη Δημοτική Ενότητα Καματερού;