Ολομέλεια Σ-Ν για το Ελεγκτικό Συνέδριο και την αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης 25-06-2020

Από τη ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπ. δικαιοσύνης για το Ελεγκτικό Συνέδριο και την αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μόνο δεν είχε ηθικό πλεονέκτημα, αλλά μόλις απέκτησε την εξουσία, συμπεριφέρθηκε με την ίδια διαφθορά και την ίδια αλαζονεία που κατηγορούσε τους προηγούμενους. Κι αυτό γιατί, όπως έλεγε ο λόρδος Άκτον, η εξουσία διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα.
Απαντώντας στον κ. Νίκο Καραθανασόπουλο από το ΚΚΕ που είπε ότι ο καπιταλισμός δημιουργεί τα φαινόμενα αυτά, θα ήθελα να του θυμίσω ότι ίσως ένα από τα πιο απάνθρωπα, διεφθαρμένα και σκληρά καθεστώτα που έχει δημιουργήσει ποτέ η ανθρώπινη φύση ήταν η Σοβιετική Ένωση του Στάλιν. Και δεν μπορώ να ευχαριστήσω ένα καθεστώς που σκότωσε εξήντα εκατομμύρια ανθρώπους, που έσφαξε έναν ολόκληρο λαό.
Εδώ καλούμαστε όλοι, και οι Υπουργοί, η Κυβέρνηση και οι Βουλευτές και η Δικαιοσύνη να ενισχύσουμε τους θεσμούς. Πρώτος και μεγαλύτερος θεσμός που είναι η καρδιά, η ουσία του κοινοβουλευτικού συστήματος και της σημερινής Δημοκρατίας, είναι η διάκριση των εξουσιών που έλεγε ο Μοντεσκιέ. Χωρίς διάκριση των εξουσιών, θα φτάσουμε σε απολυταρχικές καταστάσεις. Και γνωρίζω ότι υπάρχουν πολιτικοί που ρέπουν προς την παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Έχει γίνει όχι μόνο από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά και από άλλες κυβερνήσεις. Η αλήθεια είναι αυτή. Βέβαια, στην προηγούμενη Κυβέρνηση ακούγαμε φοβερά πράγματα, όπως μυστικές επισκέψεις Υπουργών Δικαιοσύνης στα γραφεία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Εάν δεν ενισχύσουμε τη διάκριση των εξουσιών, αυτή η χώρα δεν θα προχωρήσει όπως πρέπει, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και προς όφελος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας την οποία όλοι μας υπηρετούμε. Και το λέω προς όλους, ακόμα και προς την Κυβέρνηση. Οι Υπουργοί, όταν έρχονται εδώ, δεν είναι ελέω Θεού Υπουργοί. Είναι διορισμένοι από τον Πρωθυπουργό και έρχονται εδώ για να δώσουν λόγο στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Οι Βουλευτές οι ίδιοι πρέπει να συμμετέχουν στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Δεν είναι εικόνα Βουλής αυτή πολύ συχνά.
Τέλος, είναι απαραίτητη η απελευθέρωση της δικαιοσύνης, ώστε να είναι διακριτή από την εκάστοτε πολιτική εξουσία.