Γιάννης Λοβέρδος – Σ-Ν περί Επαγγελματικής Εκπαίδευσης 16/12/2020

Ομιλία μου την 16/12/2020 στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας μου περί επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Αυτό που μου κάνει εντύπωση από την τοποθέτηση πολλών Βουλευτών της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι ότι σαν να αντιμετωπίζετε τα παιδιά μας που θέλουν να πάνε να γίνουν ψυκτικοί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, σαν κατώτερους από το να είναι κοινωνιολόγοι, θεολόγοι, νομικοί, ιατροί. Δεν είναι! Σας βεβαιώ ότι εάν ο γιος μου δεν ήθελε να πάει να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο και είχε ταλέντο να γίνει ηλεκτρολόγος θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος γιατί θα έβγαζε περισσότερα λεφτά από όσα, ενδεχομένως, θα βγάζει ως νομικός σ’ αυτή τη χώρα πλέον.
Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε πληθώρα πτυχιούχων, περισσότερους δε νομίζω ότι είχαμε ποτέ, έχουμε τη μεγαλύτερη ανεργία νέων σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και, ταυτόχρονα, υπάρχουν πάρα πολλά επαγγέλματα τα οποία, ενώ έχουν ζήτηση, δεν υπάρχει ανταπόκριση γιατί δεν υπάρχουν τεχνίτες. Δεν υπάρχουν ψυκτικοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι, υδραυλικοί και δεν υπάρχουν γιατί υπάρχει αυτή η, κατά τη γνώμη μου, ιδεοληψία, όχι μόνον στα κόμματα και τους πολιτικούς αλλά και στις οικογένειές μας, ότι εάν το παιδί σου δεν πάρει πτυχίο πανεπιστημίου δεν αξίζει. Δεν ισχύει!
Αυτό χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα, χρειάζεται περισσότερη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας με αυτά που πραγματικά έχει ανάγκη η κοινωνία μας, πραγματικά που έχει ανάγκη ο καθένας μας.