Προχωρώντας δυναμικά μπροστά
Η χώρα υφίσταται τις συνέπειες της χειρότερης παγκόσμιας ύφεσης από την εποχή του μεγάλου κραχ της δεκαετίας του 1930. Η πανδημία του κορονοϊού σε συνδυασμό με την καραντίνα που επεβλήθη σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, κάτι πρωτοφανές στην παγκόσμια ιστορία, έχει οδηγήσει σε μία ύφεση που το ΔΝΤ προβλέπει ότι μπορεί να ξεπεράσει το 8% συνολικά. Ενώ είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι και από την πορεία της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2020. Ενώ παραμένει η αβεβαιότητα για ενδεχόμενο νέο κύμα κορονοϊού τους προσεχείς μήνες.
Υπό αυτές συνθήκες ακόμα και ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προέβλεψε ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 η ελληνική οικονομία θα υποχωρήσει κατά 16%, το μεγαλύτερο ποσοστό ύφεσης ποτέ. Καθώς μάλιστα η ελληνική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και την εστίαση, κλάδοι οι οποίοι δέχτηκαν ιδιαίτερα μεγάλο πλήγμα από την καραντίνα, η ύφεση αυτή θα προκαλέσει αλυσιδωτές συνέπειες στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσει τις επιπτώσεις της ύφεσης. Αλλά δεν αρκεί μόνο η προσπάθεια της κυβέρνησης…
Πρέπει να ανταποκριθεί και ίδια η αγορά. Δεν είναι δυνατόν επιχειρηματίες οι οποίοι κατά καιρούς έχουνε βγάλει πολλά χρήματα και οι οποίοι έχουν μεγαλώσει τις επιχειρήσεις τους, να μην συνεισφέρουν σε αυτή την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης. Και βεβαίως πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν μπορεί επ’ άπειρον η κυβέρνηση με κρατικό χρήμα να επιδοτεί την ιδιωτική οικονομία. Αυτή είναι μια κατάσταση έκτακτη η οποία οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο lockdown και δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν. Είναι αδιανόητο ο ιδιωτικός τομέας να συντηρείται από το κράτος. Αυτό μόνο εκτάκτως μπορεί να συμβαίνει.
Συγχρόνως όμως η κυβέρνηση πρέπει να δώσει κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της αγοράς. Και αυτό σημαίνει τρία πράγματα: Πρώτον, μείωση ουσιαστική στους φόρους και τις εισφορές που πληρώνουν επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Δεύτερον, άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Τρίτον: ενίσχυση της ρευστότητας και της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που δυστυχώς σήμερα δεν υφίσταται. Καθώς για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε ότι οι τράπεζες αντί να βοηθούν υπονομεύουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην χώρα μας. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και σ’ αυτή την πρόκληση είναι υποχρεωμένη να ανταποκριθεί.